Har jag gjort rätt med knölarna/rötterna

Camila Buzaglo

Hej Sylvia! Den 24 mars var jag på trädgårdsmässan i Älvsjö och köpte knölar, rötter: 6 st Stockrosor, 4 st blommande ormbunke, 6 st Kalla. Jag bor i en trea i stan och har inget stort utrymme inne - jag köpte dessa för att ha på min uteplats (söderläge).

Nu till min fråga jag tänkte ha alla dessa i kruka och jag har således nu planterat de i varsin kruka, vattnat och nu har jag ställt de undanskymt i trappan (under trapphuset) Har jag gjort rätt? vad gör jag härnäst? När kan jag ta ut dem på uteplatsen?

Jag har också köpt anemonknölar/rötter som jag planterat i kruka som jag också ställt i trappen? Är det rätt? När kan jag ta ut dom?

Jag köpte också en Clematis i kruka som jag har stående i fönstret , som jag också tänkte ta ut på uteplatsen, den växer som bara den! När kan jag planera ut den?

tack på förhand! hälsningar Camila

Odla Svarar: 

Jag var där också den 24 mars :-) Och så sa jag återigen till holländarna som säljer dessa "blommande ormbunkar" att det inte alls är några ormbunkar utan incarvillea och de bör byta namn, för de har kört med detta felaktiga namn i alla år. Och i alla år har jag också påpekat det, men inte blir det någon ändring...suck!

Du har gjort alldeles rätt när det gäller dina förutsättningar. När växterna tittar upp från jorden bör de dock ha ljus. Så om det är plusgrader ute, kan du ta ut dem under dagen, i början med en tunn, vit växtskyddsfleece över. Och så ta in dem igen om en frostnatt hotar. Det gäller även klematisen. Kallan är den mest känslig av dessa så den kanske bör stanna inne lite längre tid.

Så fort det inte är någon risk för strängare nattfrost kan du ha dem ute, men ha koll på läget! Och ha växtskyddsfleecen över eller ta in om det verkar bli kall natt.

Sylvia