Hantera premiepioner innan jag kommer till trädgården (5 veckor)?

Maria

Hej, för en vecka sedan fick jag mina premiepioner - de ser pigga ut - men problemet är att jag inte kommer till min trädgård (60 mil bort) förrän till midsommar. Hur ska jag hantera dem till dess? Kan de vara kvar i sin plastförpackning tills vi åker norrut - kan de överleva där? Eller ska jag plantera dem i en kruka tills vidare och ta med krukan till Norrland och plantera ut dem där? Vilken slags jord i så fall? Och riskerar de att dö när de sedan kommer i jorden i Norrland? Jag bor i lägenhet i Stockholm och kan inte plantera dem utomhus. Har dock balkong!

Mvh Maria, Norrlänning i Stockholm

Odla Svarar: 

Hej!

Det är bäst om du planterar dem i krukor tills du kan plantera dem i Norrland. I plastförpackningen kommer de inte att överleva, de behöver jord om fötterna, vattnas och få ljus och luft.
Alltså, ta en lagom stor kruka per planta, köp perenn- eller rosjord och plantera. Placera krukorna på balkongen, inte i full solgass men ljust.

När du kommer till Norrland, gräv en lagom stor grop per planta och plantera dem i jorden, använd samma slags jord som förut. Försök att inte ha sönder krukklumparna om möjligt när du planterar.

Sylvia