Häck

Andreas Ehrnlund

Hej, Vi har precis köpt ett hus där vi har en nerklippt häck som i dagsläget bara är 1 m hög. Jag undrar vad detta är för häck samt vilken sjukdom som har angripit denna? Bilden är tagen i juli och nu i slutet av augusti har även denna häck blivigt angripen av typ "bärfisar". Många blad har vikigt sig och är bo för nykläckta små "bärfisar" sen är de flesta nya skott uppätna av dessa djur. Är detta vanligt på denna häcksort? Jag har även lagt märke till att från vissa av häckplantorna kommer det nya skott av "smällbär"/snöbär, är detta en slump eller är denna häck en framdriven sort av "smällbär"? För bladen är mycket lika varandra. Det jag är mycket intresserad av att få reda på är hur denna häck kommer att växa? Hur hög blir den? Vintergrön? Hur skall den skötas? Jag vill nämligen få upp en avskiljande häck mot grannen och får i så fall byta häcken om man inte kan få upp denna häck till 1,5-2m. Med vänlig hälsning Andreas Ehrnlund

Odla Svarar: 

Häcken har angripits av mjöldagg, en svampsjukdom. Det lilla jag ser är mycket lik just snöbär så det är möjligt att häcken består av just snöbärsplantor. Och tyvärr angrips denna växt lätt av mjöldagg om det är torrt och soligt länge, som det varit i år.

Bärfisarna är inte typiska för just snöbär, de går på olika växter. I sommar har olika sorters skadedjur stormtrivts i värmen och solen, så det har blivit ovanligt mycket av allting.

Sylvia