Häck

Sverker Hedberg

Hej igen Sylvia!

Vi funderar på att anlägga en häck. Jag vill ha rosor eller en blommande häck. Vad tycker du är ett lämpligt alternativ? Vresros har vi redan på tomten och även vildsyren.

Vi har också funderat på blommande buskar som man sätter tätt. En del häromkring har Norsk brudspirea som ser jättetråkiga, så det är inget alternativ. Det vi vill ha är något som blommar länge och passar för vår odlingszon. Förslag? Vi bor i Kilafors i Hälsingland. Tack på förhand. Sverker

Odla Svarar: 

Hej!

Norsk brudspirea kan se risiga om man inte gallrar regelbunden, men annars är den ju fin när den blommar. men sedan måste man putsa också.

Något mer beskedlig är björkspirea, Spiraea betulifolia 'Tor', som blommar vackert, har vackra blad och rundad växtsätt och får en flammande röd höstfärg.

Det finns ju flera sorters rosor än vresrosor. En rejäl häck bildar t.ex. nejlikrosor, 'J F Groodendorst' och 'Pink Groodendorst'. Och många andra rugosa-hybrider än den "vanliga" kan också användas till häck. De härdiga kanadensiska rosorna kan också bilda häck om man planterar lagom tätt.

Om den ska blomma länge så vad sägs om ölandstok? Finns några härdiga sorter som 'Goldfinger'. Om man gillar gula blommor, alltså.

Med vänlig hälsning Sylvia