Grön inomhusvägg - ljus

Ida

Hej! Vi är två studenter som läser till byggnadsingenjörer på KTH och är just nu mitt uppe i vårt examensarbete.

Varför vi kontaktar er är för att vi som blivande byggingenjörer inte kan särskilt mycket om växter och dess beteende utan mer om hammare och spik, hade vi behövt någon kunnig inom detta område.

Vårt examensarbete i kort är att utforma en växtklädd inomhusvägg som ska ha ett bevattningssystem där takvattnet skall användas. Tanken är att använda sig av nyttoplantor i form av basilika, sallad m.m som ska beklä väggen. Problemet är att dessa växter vad vi har läst kräver ganska mycket solljus och en hel del näring för att överleva. Vi vet för lite inom detta område och hade blivit otroligt tacksamma om du hade kunnat hjälpa oss med detta.

Det vi behöver svar på är bland annat vilka förhållande som krävs för att dessa nyttoplantor skall trivas osv, temperatur, fuktighet mängd vatten och solljus. Tanken är att plantera i någon form av jordblandning där man på ett enkelt sätt kan tillsätta ekologisk näring eller tror du att hydroponisk odling hade fungerat bättre?

Hälsningar Ida och Isabella

Odla Svarar: 

Hej

När det gäller ljus så kan ni ta reda på hur mycket ljus växterna behöver. Sedan får ni mäta eller räkna ut hur mycket ljus som når plantorna, och då komma fram till om solljuset är tillräckligt eller inte. Om ni vill ha dessa plantor även på vintern så räcker inte ljuset från solen. Då behöver ni komplettera med artificiellt ljus, och jag rekommenderar då LED ljus med optimerade våglängder avsedda för växter.

Det bästa är LED ljus med fullspektrumljus, men i motsats till vad det låter som så har detta ljus ett lite rosa sken. Om inte detta är önskvärt så finns det vitt LED ljus med bra våglängder också. Standard LED för allmänbelysning fungerar inte. Hör av er till Venso EcoSolutions så kan de hjälpa er.

När det gäller ekologisk odling, så är det så att för att det skall kunna kallas ekologiskt så måste det odlas i jord, men för den här tillämpningen så skulle jag rekommendera hydroponisk odling. Då kan ni låta näringsrikt vatten cirkulera, och ni kan styra alla värden och parametrar centralt. Det kan ni göra manuellt eller med en dator.

Luftfuktigheten behöver också tas med i beräkningen. Inomhus kan den vara nere vid enstaka procent vintertid. Minimum bör vara cirka 50% för odling. Hydroponisk odling kan hjälpa till att höja luftfuktigheten vid plantan.

Hoppas detta hjälpte er något.

Med vänlig hälsning Hanna