Gräsmatta och vinbär

Mariana

Jag skulle vilja veta vad jag ska göra med min gräsmatta. Det är en liten gräsmatta, ca 20-30 kvm. Jag har lagt på flera cm ny jord och sått under två säsonger, men den vill inte ta sig på vissa fläckar, som bilden visar.

Jag har en liten rabatt i anslutning till gräsmattan. Den innehåller bland annat rabarber (som växer fint) och en svart vinbärsbuske (3 år) som inte vill ge några bär. Den blommar men bären torkar liksom bort. På andra sidan om rabatten har grannen en syren.

Finns det något jag kan göra för att få en fin gräsmatta och en glad vinbärsbuske?

Mvh Mariana

Odla Svarar: 

Hej Mariana

Om jag tolkar bilden rätt så är det en stor häck vid ena sidan av gräsmattan. Jag skulle tro att det är alltför skuggigt för gräset där. Gräs trivs i sol. Du kan prova med grässorten "Skugga", som består av en skuggtåligare gräsblandning.

Din vinbärsbuske har förmodligen det svårt med konkurrens från syrenhäcken. Prova att gräva upp vinbärsbusken och sedan gräva ett större hål, inte så djupt men brett, cirka 1kvadratmeter. Gräv om jorden och förbättra med plantjord och Algomin Trädgård. Det är viktigt att begränsa syrenens rötter så att vinbärsbusken får en chans att breda ut sina rötter utan konkurrens.

Hoppas att råden ger många fina vinbär och en grön gräsmatta.

MVH Jankov