Gräs på täckdiken

Henrik

Hej Sylvia

Vi har en plan trädgårdstomt om 1200 kvm som vi nu delvis dränerat med hjälp av täckdiken. Dessa ligger med makadam upp i dagen i nivå med gräsmattan. Vad behöver vi tänka på när vi ska så gräs över dessa diken?

Jag gissar att vi behöver sänka nivån på makadamet med ca 10 cm och sedan lägga på någon slags duk. Avslutningsvis på med matjord, gräsfrön och rikligt med vatten. Skulle detta kunna funka? Funderar också lite över hur man får skarvarna mellan det gamla och det nysådda gräset snyggt.

Till saken hör att gräsmattan är snart 50 år gammal och blir ordentligt blöt när det regnar pga att underliggande material är blålera.

Tack på förhand!

Mvh Henrik

Odla Svarar: 

Hej

Det låter ju som en bra idé som du kommer med själv. Det skulle absolut kunna funka. Använd en geotextil mellan makadam och matjord, för annars rinner jorden ner i stenlagret. Och ta gärna i mer än 10 centimeter, 15-20 centimeter skulle passa bättre om det går.

Istället för gräsfrön kan du kanske rulla ut en färdig gräsmatta? Diskutera med leverantören vilken sort kan vara lämplig med tanke på den gamla gräsmattan som ju bör ha ungefär samma färg och blandning som den nya.

Med vänlig hälsning Sylvia