Gran - grundvatten

Lennart

Jag har på min villatomt (trädgård) en stor gran som är ca 75 år gammal. Granen är ca 10-12 meter hög. Den står nära intill huset på östra sidan, avståndet ca 4 meter. Det är en äldre villa med källare. Jag bifogar ett foto utav granen där den står.

Jag har för avsikt att låta fälla granen, då den är mer utav ett bekymmer från barr som landar på hustaket och som fyller upp avloppen för regnvatten i hängrännorna och stuprör, samt producerar massor utav grankottar som skräpar ned på gräsmattan och väg.

Jag antager att granen konsumerar en hel del vatten från grunden där den står. Om jag nu fäller granen, kommer jag då eventuellt att få ett problem med ökad grundvatten mängd, som då kan tränga in genom källarväggen?

Om Ni har, så är jag tacksam för att få mottaga synpunkter från Er.

Med vänlig hälsning Lennart

Odla Svarar: 

Hej Lennart

Jättebra med ett kort. Jag tror att du kan fälla granen i lugn och ro och slippa skräpet på tomten. Om du har fungerande dränering runt huset och om marken lutar ut lite lätt från huset är ju allt som det ska. Det som tar mycket vatten är faktiskt klippt gräsmatta. Jag kan inte se om det är det du har på platsen för övrigt, annars är det ett tips att kanske anlägga det om du ändå är orolig.

Lycka till Lennart!

Hälsar Karin