Gojibär

Pierre

Hej Jag har en gojibärsplanta som jag har odlat ifrån frö. Den har legat utomhus tidigare och när jag flyttade in den så slutade den växa och tappade sina blad. Jag skrev till dig och du sa att plantan var "chockad". Men efter några veckor så började bladen komma ut igen och plantan växte väldigt mycket. Men någon vecka efter det så tappade den bladen igen och slutade växa. Bladen är vissna med inte torra. Jag har inte flyttat på den eller någonting...

Odla Svarar: 

Jo du, det har nog med uppvärmningen att göra. Goji är en uteväxt som skulle klara sig bättre växa ute i trädgården. Det hör till att den tappar bladen under vintern och så kommer det nya på våren igen, detta när den växer utomhus. 

När man tar in en sådan växt så är det en ganska stor omställning: både värme, luftfuktighet och ljus är annorlunda, så växten "chockas". Dessutom är det en onaturlig tillvaro för en utomhus växt. 

När du dessutom börjar värma efter att inte värmen har varit påslagen under sommaren och den tidiga hösten, så blir det ännu torrare och varmare luft och dessutom blir dagarna mörkare allt eftersom hösten framskrider, så då trivs växten inte alls. 

Sylvia