Glugg i avenbokshäcken

Christina Rudling

För tre år sedan planterade vi avenbok på tre sidor av tomten. Beroende på jordmån har häcken växt olika snabbt men samtliga ca 200 plantor tog sig fint och verkar fortfarande vara vid liv. På södersidan har de nått sluthöjd 180 cm och vi väntar nu bara på att alla delar av denna nya häck ska bli lika tät och fin som den som finns mot öster och som planterades för ca tio år sedan.

NU TILL FRÅGORNA På västra sidan verkar flera plantor i rad sedan början av september helt ha tappat sugen. Bladen blev snabbt gula och föll av medan övrig häck ju behåller sina mörknande blad (den äldre häcken är t o m fortfarande helt grön). 1) Kan det ha betydelse att det står en rönn just vid detta parti? 2) Kan vi plantera något annat parallellt - för säkerhets skull om detta parti kommer att helt dö? Vi är i starkt behov av insynsskydd och behöver tips på något som växer snabbt och helst är vintergrönt. Lerhaltig jord och zon 2-3.

Odla Svarar: 

Kan det bero på t.ex. näringsbrist? Och ja, jag misstänker att rönnen suger upp näringen från den stackars häcken. Gödsla gärna rejält på våren och fundera på att flytta/ta bort rönnen med rötterna nu på hösten.  

Men jag ser också att häcken står intill en väg. Den saltas väl inte?

Visst kan ni ha en "extrahäck" med t.ex. aronia e.d. framför om ni vill, men ta en funderare med rönnen först i alla fall. 

Sylvia