Gammal spireahäck

Bertha Norell

Hej Vi har en 40 år gammal bukettspireahäck. En del buskar har fått små förkrympta blad och antagligen någon sorts svamp. Små röda prickar på stammen. Vad kan man göra? Bör man gräva bort hela busken eller kan man bara klippa ner och hoppas att det kommer nya friska blad? Gödsla? Vi har klippt ner hela häcken vid ett par tillfällen (20-30cm).Dessutom klipper vi varje år efter blomningen.Men den börjar på bli ganska risig inuti.Ska man klippa ner helt igen eller försöka gallra bort det äldsta?

Vi har också en grön och fin oxbärhäck. Men även där har det kommit någon buske med små gråaktiga blad,men ingen svamp vad jag kan se.

/ Bertha

Odla Svarar: 

Det låter som om häcken har drabbats av rödvårtsjuka, en svampsjukdom. Det är en svamp som mest angriper död ved men kan också uppträda som en svaghetsparasit på stressade växter.

Svampen angriper oftast genom sår, t.ex. efter en beskärning med verktyg som används på redan infekterad material.

Ni kan pröva att klippa under sommaren i torr väderlek, då sprids sporeer mindre och såren torkar snabbare. Rensa bort gamla, risiga grenar helt och desinficera verktyget innan ni klipper i friska plantor.

Gödsla är aldrig fel, ni kan gödsla nu med NPK e.d.