Gamla rötter i trädgårdskompost?

Sanna

Hej

Nu är det så att jag och min sambo har delade meningar när det kommer till den här frågan och behöver nu lite experthjälp!

I ett par pallkragar längs med häcken brukar det växa upp rötter ifrån just häcken. Och när jag skulle tömma pallkragarna för att sätta dit nya slängde jag jord samt det sönderhuggna rötterna från häcken ner i komposten för tillfällig förvaring tills jag fått de nya pallkragarna på plats, för att slänga i jorden där igen. Då undrar jag: är det så fel att slänga rötter i komposten? Förmultnar inte de med tiden precis som alla annat i komposten?

Och får jag absolut inte slänga tillbaka jorden med de trasiga rötterna i pallkragarna igen?

Med vänlig hälsning Sanna

Odla Svarar: 

Hej

Jo, det går bra att slänga träd- och buskrötter i trädgårdskomposten om de är väl sönderdelade. De är till och med bra på botten av trädgårdskomposten där de ser till att det blir luftigare i själva komposten. Du får också lägga söndriga rötter i botten när du ska inreda nya pallkragar, av samma anledning: luftigare botten. Bara du ser till att rötterna täcks av jord sedan så multnar de lika bra som allt annat, dock lite långsammare.

Det som är tveksamt att slänga i trädgårdskomposten är rötter av rotogräs. Det är inte helt säkert att värmen i komposten blir så hög att ogräsrötterna dör, så du gör klokt i att inte lägga till exempel kirskål- och kvickrotrötter där utan skicka dem med soporna till förbränning.

Med vänlig hälsning Sylvia