Gäckande växt

Lova

Hej

Nu är det så att det finns en blomma som växer på vägen upp till vår gård. Den har världens vackraste lila färg och svärmor har berättat att det var svärfars mor som satte dem i sin trädgård för länge länge sedan. Nu är det så att gården blev flyttad några hundra meter för en sisådär 50 år sedan eller något för att ge plats till landsvägen som numera passerar rätt igenom där trädgården brukade ligga. Men! En liten snutt finns kvar med de vackra lila blommorna! De kikar fram varje år och blommar hela sommaren från maj till in på september på en sisådär 1,5-2m lång bit av kanten på vår grusväg.

Jag och svärmor har diskuterat den här växten och vi var rätt överens om att det måste vara någon form av lökar. Men hipps vipps i somras dök det upp en i den mörkaste vrån av vår gård under en gran! Bara torrt och barrigt, lite kottar, och en stor, fin, lila blomma! Så nu måste jag bara veta vad det är för växt! Lite småprat och släktfunderingar duger inte längre! Jag vill veta!

Snälla hjälp mig, finns svaret som gäckat både mig och svärmor så länge?

Mvh Lova

Odla Svarar: 

Hej

Vilken fin berättelse!

Ni har en vildväxande toppklocka, Campanula glomerata, eller kanske till och med dess förädlade sort 'Speciosa' , i så fall kallas den prakttoppklocka. Den senare är en förvildad växt som påträffas lite här och där, den är så vacker att många vill ha den i trädgården. Den är ingen lökväxt, den har rötter.

Med vänlig hälsning Sylvia