Frösådda pioner

Alexander

Hej. För några år sedan sådde jag frön till svavelpion var för sig i små krukor ute i trädgården. Nu har jag flera två-treåriga små plantor. Själva fröna beställde jag på nätet från USA och vet inte mycket mer om deras ursprung. Nu tänker jag plantera ut den äldsta plantan på en permanent plats. Frågan är om man brukar plantera ut små pionplantor (oavsett av pionens sort) var för sig så att varje liten planta så småningom blir en stor vuxen växt, eller om man kan plantera två eller fler plantor mycket tätt (2-3 cm mellan dem) med förhoppningen att man kommer att få en pion med fler knoppar snabbare jämfört med en pion som utvecklas bara från en enskild planta. Och om det är svavelpion kan det bli så att man vid samplantering kommer att få olikfärgade blommor på den stora växten så småningom (även om frön kommer från en och samma modersplanta)?

Tack på förhand Alexander i Stockholms län

Odla Svarar: 

Det brukar räcka med en planta, rotknölen blir allt större och får fler o fler "ögon" under tiden. Varje "öga" utvecklar sedan en stjälk som blommar så småningom. Men det är inget som hindrar dig att plantera flera ihop, men lämna ca 20 cm mellan plantorna så att du lättare kan flytta någon av dom om det med tiden blir för tätt.

Svavelpion brukar vara gul, men om moderplantan har korsat sig med någon annan pion, vilket lätt händer om man har många pioner, så kan en del plantor även få rosa skiftningar. Det är tjusningen med att odla från frö, man vet inte alltid vad man får!