Frösådd - blomning

Rebecka

Hej

Jag har köpt hem en del fröer (ettåriga sommarblommor och perenner) som jag ska förkultivera inomhus och sedan plantera ut i trädgården. På vissa utav de perenna sorterna står det att blomning sker året efter sådd. Då undrar jag om det på något sätt går att "lura" växterna så att de blommar samma år, t ex om man driver upp fröerna inomhus nu i feb, ställer ut plantorna i kylan så snart de har kommit upp, så får de stå ute en kort vinterperiod och sedan komma upp på nytt till sommaren igen?

På ett par andra perenner (Bollviva och Gräsfibbla) står det att man kan förkultivera fröerna inomhus i feb-mars eller utomhus i krukor eller på friland maj-sep. På dem står det inte ifall de kommer upp samma år eller inte? Kanske de gör det om man förkultiverar dem inomhus eller?

Har även fröer till Freesia och Alströmeria, är även där otydligt när de blommar.

/Rebecka

Odla Svarar: 

Vissa växter kan man lura genom att fröså tidigt på våren och hålla frösådden ljust och svalt. Men ut kan man inte lägga dem, det är för kallt så att de späda plantorna dör, utan du får fortsätta att odla inomhus tills det är dags att börja avhärda för utomhuslivet när frostrisken är förbi.

Om du sår perenner direkt utomhus på våren/sommaren, så kommer det upp en rosett under sommaren men den blommar inte. Sedan övervintrar den och blommar året efter.

När det gäller lök- och knölväxter som freesia och alströmeria, så tar det många år innan de blommar. Först måste de hinna bilda en så pass stor knöl att den orkar blomma. Man får krukodla dessa då de inte tål våra vintrar utomhus, förutom kanske vissa sorter av alströmeria i sydligaste Skåne.