Friväxande häck eller inte?

Hanna

Har en uppvuxen äldre hörnträdgård. På långsidan är det i dagsläget en forsythiahäck och på kortsidan (20 m) har det tidigare varit snöbär. Tanken är att skapa lite "lundkänsla" (woodland) där snöbärshäcken tidigare varit. Frågan är bara hur vi ska få till det på bästa sätt. Kan inte bestämma om det skulle bli bäst med en enhetlig häck (bok eller liguster?) mot gatan och sedan lite mindre träd och buskar framför för att skapa skugga eller om häcken mot gatan ska bestå av olika friväxande buskar... Området är 25 meter långt och 2-3 meter djupt. I ena hörnet kommer det stå en mindre bod samt kompost. Häcken mot gatan får ej bli för hög. Hur ska jag tänka för att få till "rätt känsla"?

Odla Svarar: 

Det är svårt att svara på denna fråga utan att ha sett hur det ser ut där. Det är ju också mycket frågan om tycke och smak samt hur det ska passa ihop med området i övrigt och med huset etc. 

Kan du tänka sig att ta dit en trädgårdsarkitekt eller -designer som tittar på stället och sedan gör en planteringsplan till dig? Det är sedan enklare att jobba om man har en sådan att gå efter. Det kostar inte så mycket man tror och det gör att man inte gör felaktiga plantköp som man sedan ångrar. Ta anbud från flera designers först och välj den som verkar vara "din stil" till passande pris. 

Sylvia