Frågor om grönsaker

Lotta

Hej

Passar på att fråga några saker jag undrat länge. Ska man tjuva eller ta bort blad som släpar i marken på physalis?

Jag undrar också över gurkplantor som står på friland och verkar ha stannat i växten. De är någon decimeter höga och har så varit i veckor känns det som. Frilanden är bara 2 år så de kan inte vara utarmade på näring ännu. Lätt mörk, lerjord. Har gödslat lätt med Algomin över frilanden.

I mitt förra mail till dig skrev jag om problem med groning. Spenat har också grott dåligt , 2 st har grott. Dill har jag sått slut på alla frön, nu är det nog tredje gången gillt och inget frö har grott! Det enda som har grott någorlunda är rödbetor och mangold. Sockerärt har grott bäst! Slätbladig persilja sådde jag om idag efter 3,5 veckor och inte ett frö har grott heller! Vad är problemet, tro? Jag har flera mindre friland och samma problem i alla. När det väl växer växer det bra, t ex förra året fick jag fin spetskål.

/Lotta

Odla Svarar: 

Hej

  1. Du kan mycket väl ta bort blad som släpar i marken på physalis.

  2. Att gurkplantor stannar i växten brukar betyda att det är för kallt och kanske även regnigt. Sedan finns det ju både frilandsgurka och växthusgurka. De senare trivs inte alls bra i friland utan vill vara i värmen i växthuset.

  3. Angående dina såningsproblem så det är nog samma "fel" på alla sådderna, så kika gärna på svaret du fick om det.

Har du frön kvar kan du mycket väl pröva igen nu när det blir varmare, torrare och så inte för djupt! Bättre lycka nästa gång!

Med vänlig hälsning Sylvia