Fortfarande larver!

Marie

Hej

Jag skrev till er i våras angående larver i mitt trädgårdsland. Ni trodde att det kanske var liten jordgubbsöronvivel jag hade i jorden. Jag har fått mina grödor uppätna och förstörda hela sommaren, jordgubbar fick jag knappt några alls i år. Vi hittar fortfarande dessa larver i jorden, är det inte konstigt att de inte har utvecklats till vuxna skalbaggar? De är väl inte larver för alltid?

Jag är ju nu förstås rädd att dessa ska finnas kvar nästa år och även då förstöra hela skörden. Vi odlar i pallkragar, och har nu grävt upp en hel pallkrage med jordgubbar, och däri hittat ca 50 larver! Vi har silat all jorden och tagit bort alla larver vi hittat. Jag undrar vad vi ska göra?

De har ätit upp jordgubbsplantor, massor med sockerärtsplantor, de äter upp hela rötterna så att växten dör, och en hel massa annat i mina odlingar.

Jag bifogar en bild.

Hoppas ni kan hjälpa mig! Jag är desperat angående vad jag ska göra!

Bor i Skåne.

Stort tack på förhand!

Mvh Marie

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr fick jag ingen bild så jag vet inte hur de ser ut.

Men det är nog nya larver av liten jordgubbsöronvivel ni har nu, de gamla blev skalbaggar under våren och sommaren och la nya ägg som blev till larver och så vidare, och så vidare, så visst kan larverna finnas kvar nästa år också. De förpuppar sig i jorden och kommer upp som färdiga baggar till våren.

Så som du har nu gjort, silat jorden och tagit bort alla synliga larver, hjälper säkert en del. Gör så med alla dina pallkragar, lägg också en markduk underst. Det kan dock finnas ägg kvar jorden, så helt 100% säkert är det inte om du inte byter ut all jorden.

Det finns biologisk bekämpning i form av insektparasitära nematoder inom släkterna Steinernema och Heterorhabditis. Behandla på våren när jordtemperaturen är minst +12 grader. Jorden ska vara fuktig och behandlingen görs under en molnig dag eller på kvällen. Nematoder kan köpas på nätet.

Med vänlig hälsning Sylvia