Förslag - snabbväxande

Brita

Hej

Jag funderar på att plantera en gul Helenaros (honungsros?) eller en New Dawn intill ett rådjursstängsel vid min koloniträdgård. Stängslet är cirka 2 meter högt. Hur lång tid (efter planteringen) tar det för en klätterros att växa upp så att den ger ett hyfsat insynsskydd? Har du andra förslag på andra mer snabbväxande och vackra växter?

Rådjursstängslet är minst 12 meter långt och en stor del av det täcks av vildvin som är vackert men skuggar mycket. Vad tror du om att byta ut vildvinet mot spaljéträd, t.ex. päron? Frågan är i så fall densamma – hur lång tid kan det ta innan ett spaljéträd ger en hyfsat bra skörd? Är spaljéträd mer krävande än ett vanligt fruktträd?

Med vänliga hälsningar Brita

Odla Svarar: 

Hej

Honungsrosen, Rosa helenae, är en mycket kraftigväxande ros som på en sommar säkert klättrar 2 meter. Den kan bli betydligt högre än så, upp till 6-7 meter är inte ovanligt. Honungsrosen tar också stor plats med sina långa skott.

Andra snabbväxande lianer är ju bokharabinda och silverregn, olika sorters kaprifoler, pipranka, klätterhortensia och humle (perenn, vissnar ner varje höst).

Spaljéträd växer ungefär lika fort som vanliga fruktträd men måste ju hållas efter med beskärning så att de får önskad form. Räkna med 5-6 år för skörd beroende på sort. Prata med en trädgårdsmästare i en plantskola, de känner ju till sina sorters egenskaper.

Med vänlig hälsning Sylvia