Förslag på klätterväxt

Isabelle

Hej

Vi vill ha en klätterväxt som klättrar upp under vår balkong och därmed bildar taket på vår uteplats under. Stammen kan stå i söderläge med mycket sol eller lite skuggigare beroende på vad som passar bäst för växten. Lövverket däremot kommer att få väldigt lite sol då det både är ett balkonggolv av trall och ett plexiglastak (regnskydd) som den ska klättra under. Har du någon idé om vilken växt som skulle kunna fungera för oss?

Med vänliga hälsningar Isabelle

Odla Svarar: 

Hej

Det är ju lite problematiskt om klätterväxtens rankor inte får någon sol där under taket, dessutom kommer det att bli något mindre luftigt så att faran för till exempel mjöldagg är överhängande. Skulle det inte fungera för er att sätta upp en snygg spaljé utmed kanten av balkongen så att den täcker lite av framkanten och låta en klätterväxt bara klättra i framkanten i solen och skicka ut utlöpare längre in om den känner för det?

Då jag inte vet var ni bor någonstans så är det svårt att komma med med exakta förslag. Skulle kanske en labruskavin eller staketdruva som den också kallas, Vitis Labrusca-gruppen med namnsorter, kunna fungera för er? Plocka egna druvor från taket, kanske? Själva plantan kan ni då plantera i både soligt eller med halvskugga, staketdruvan klarar det.

Med vänlig hälsning Sylvia