Förgro tomatplantor

Bertil

Hur gör man efter det att tomatfröna grott och blivit ca 20 mm för att de inte skall växa och bli klena?

/Bertil

Odla Svarar: 

Hej

Om du har sått tomatfröerna i den magra såjorden, kan du ge dem lite växtnäring nu tills du kan skola om dina tomatplantor.

Du bör sedan plantera om tomatplantorna när dom har fått 2-3 riktiga bladpar förutom hjärtbladen.

Ursköljda mjölkkartonger på 1,5 liter är bra som krukor, klipp bara av toppen och gör ett litet hål i botten. Använd kraftig blom- eller grönsaksjord, gärna ekologisk. Ha en tomatplanta i varje "kruka" och plantera dem djupt, så att bara "huvudet" sticker upp men stjälken är under jorden. Tomatplantorna bildar rötter även på stjälken om denna kommer i kontakt med jorden. Om det finns plats kan du sedan kupa upp med mer jord allt eftersom och senare plantera om i ännu större krukor på cirka 10 liter, beroende på sort av tomater du odlar.

Efter omplantering kan du vänta 3-4 veckor med att gödsla, det finns gödsel i den nya jorden. Börja gödsla dina tomatplantor med lite svagare blandning än vad det står på flaskan och sedan kan du gå över efter några veckor till normalblandning allt eftersom plantorna växer. Gödsla en gång per vecka. Tomater är ganska så törstiga, så se till att vattna tillräckligt.

Med vänlig hälsning Sylvia