Följdfrågor betr. stratifiering

Bo Wigren

Läser med intresse era råd om stratifiering som "fröstart" för perennodling. Rekommendation var kylskåp +4 grader. Som närmast naturlig förökning vid minusgrader kunde en skadlig "frösprängning" förekomma då. Följdfrågan 1: det finns ett världsomfattande fröförråd i Grönland?/Island med förv. under minus 18 grader. Naturliga temperaturer idag är allt från 0 till minus 42 i Kiruna. Dör fröna då? /Bo

Odla Svarar: 

Hej!

Vi får tänka på att i Kiruna finns det en tjock snötäcke över fröna som skyddar dem från barfrost och därmed frostsprängning. Under snön vid markytan är det nästan 0-gradigt eller strax under. Dessutom är växterna där uppe anpassade till kallare temperaturer än vad de är söderöver.

Att det rekommenderas +4 grader är för att det är en lagom temperatur för att bryta frövilan. Det behöver inte vara kallare än så även om de flesta perennväxterna skulle klara kallare temperaturer. Många perennodlare gör ju så att de ställer såkrukorna helt enkelt ute under snödrivan för stratifiering. Där kan det alltså bli ner till några minusgrader.

Fröbanken du syftar på finns på Svalbart. Den hette förr NordGen och administreras av norska staten. Numera heter den Svalbard Global Seed Vault. Man utnyttjar permafrosten till förvaring. Detta är inte ett stratifieringssätt utan just en förvaring. Jag antar att de har speciella metoder för att frysa ner fröna och vid behov även tina upp dem så varsamt och långsamt att fröna inte sprängs. Jag är inte bekant med dessa metoder.

Med vänlig hälsning Sylvia