Flytta med växter vid flytt

Emma

Hej

Jag ska flytta från lägenhet med uteplats med rabatter till hus med stor trädgård i februari. I den blivande trädgården är det snålt med fina växter och jag hade gärna flyttat med några av de växter jag har i mina rabatter idag.

Tulpanlökar och andra lökar har jag tänkt gräva upp och flytta med. Men hur ska jag förvara dem och när ska jag plocka upp dem för att de ska klara sig?

Jag har även en del perenner, som t.ex daggkåpa och ormöga och även rosor, som jag skulle vilja flytta med. Finns det någon möjlighet att flytta sådana växter eller är det lika bra att vara inställd på att jag får lämna allt?

Tack på förhand!

Hälsningar Emma

Odla Svarar: 

Det är ingen bra tidpunkt att flytta växter då. Starta om med nya lökar, t.ex. tulpanlökarna kommer ofta inte om igen förutom som blad, beroende på sort.

En del perenner skulle man i och för sig kunna sätta i kruka som man förvarar kallt (= 0 - 2 plusgrader) under vintern och planterar på våren. Eventuellt går det också med rosor, men är det inte roligare att starta om från början i det nya stället? Planera och rita upp nya rabatter under vintern och skrida till verket på våren!

Lycka till!