Flytta äppelträd eller syren?

Mona

Har ett åttaårigt äppelträd som står väldigt nära en syren. Äppelträdet sattes där mest för att jordslås men av någon anledning blev det kvar. Det har givit ett tiotal äpplen de senaste åren. Vilket är lämpligast, flytta på äppelträdet eller syrenen? Misstänker att rötterna växt i varandra.

Vill bevara äppelträdet eftersom det är en dopgåva.

MVH Mona

Odla Svarar: 

Hej

Eftersom äppelträdet är redan åtta år och verkar trivas, så skulle jag inte flytta på det. Då återstår att flytta på syrenen.

Flytta syrenen först på senhösten när den har tappat bladen och gått i vila. Klippa ner din syren något kan du göra nu under sommaren i väntan på flytten, om den är av busktyp med flera stammar från jorden? Ta i så fall bort en del av de äldsta grenarna, låt de unga vara kvar.

På hösten gräver du sedan upp syrenen från den sidan som inte vetter åt äppelträdet. Medan du gräver, kolla noga var rötterna går och försök lirka av syrenens rötter utan att skada äppelträdets. Flytta sedan syrenen till en i förväg iordningställd grop och vattna rejält. Ge även äppelträdet ny jord där du har grävt och vattna även det. Gödsla inte på hösten, utan först på våren därpå.

Med vänlig hälsning Sylvia