Fläckiga tomatplantor

Katarina

Mitt första år som odlare - tack och lov att ni finns, för många frågor dyker upp.

Jag sådde tomater tidigt i våras. Har läst på massor och omskolat och avhärdat efter konstens alla regler och har fått riktigt kraftiga och fina plantor som växer så det knakar. Nu är de planterade i rejäla krukor/hinkar. De flesta står i ett litet kallväxthus där jag täcker med fiberväv på natten för säkerhets skull och de verkar trivas förträffligt. Men två av plantorna satte jag ute. Det är en busktomat och en "vanlig" som står i var sin stor kruka invid en vägg i sydvästläge. Jag täcker dem med flera lager fiberduk nattetid.

Igår såg jag att bladen på utetomaterna har konstiga fläckar. Först tänkte jag att det kanske varit för kallt, eftersom vi bara hade fem plusgrader på natten. Men idag hade det blivit värre, trots att natten varit varmare. Så nu är jag rädd att det är något allvarligare och att tomaterna i växthuset kanske också kan drabbas. Vad är det, och vad kan jag göra åt saken?

Hälsningar Katarina

Odla Svarar: 

Hej

Jag misstänker ändå kyla om detta bara uppträder på utetomaterna. Det räcker med en enda kall natt för att det ska bli skador.

Ta för säkerhets skull en lupp och kolla så att det inte sitter tomatgallkvalster på dina tomatplantor. Tomatgallkvalster är mikroskopiskt små, bara 0,2 millimeter långa, så de går inte att se med bara ögat. Om du ser sådana så spruta med ekologiskt växtvårdsmedel på tomatplantorna. Ta bort de infekterade bladen först.

Med vänlig hälsning Sylvia