Fiktonträd

Sven Unger

Hej! Jag har lite frågor angående ett fikonträd, som stod planterat i vår nyförvärvade trädgård. Den tidigare ägaren verkar inte ha ägnat någon direkt tid på att sköta trädgården, därav breder fikonträdet ut sig över marken vid husknuten. Vi läste på nätet att man inte fick beskära trädet förrän det är i "vila". När ska jag ta det? Så hur mycket kan man ta? Jag skulle vilja få det lite mer "trädformat", men grenarna har verkligen låst sig i någon konstig "mark form" då den aldrig har haft något stöd för att växa uppåt. Rädd att jag bryter grenarna om jag börjar bända upp dom. Du kan se på bilden nedan hur det ser ut. Där kommer mycket frukt, men än så länge är all frukt väldigt grön. Är rotsystemet stort på ett fikonträd? Är det farligt att ha så nära huset som dom har planterat det? Mvh Sven

Odla Svarar: 

Jag vet inte vilken sort den är, så det breda växtsättet kan vara en sortegenkap. Men visst kan du frisera bort grenar som växer över gången om du vill. Jag tycker att det ser trevlig ut där den täcker hörnet så vackert.

Rötterna på ett så här litet fikon är inte särskilt stora, så om det inte växer direkt över en vattenledning så är det ingen fara. 

Fikonträdet går i vila på senhösten, det är när den har tappat bladen.

Sylvia