Fikon - lövsprickning

Tyrone

Jag har två fikonträd 'Brown Turkey', det ena beter sig helt normalt medan det andra verkar ha svårt att hålla reda på årstiderna.

Jag vinterförvarar dem i ett uterum med max 10 grader i, relativt ljust. Båda träden lövar av och vilar fram till januari då det ena trädet skjuter skott, bildar blad och frukt. Det andra dröjer. Det första trädet ser ut att må jättebra ända till det att jag ställer ut det i slutet av maj, först lite skuggigt sedan i sol, då lövar det av och tidigare år har jag ställt in det i växthuset för återhämtning, vilket det gjort, men i år har det fått stå kvar ute och beter sig likadant, lövar av och ser ut att skjuta nya skott, bildar blad och frukt, det andra trädet tar det lugnare och lövspricker helt normalt. Vad kan detta bero på?

Hälsningar Tyrone

Odla Svarar: 

Hej

Det är nog den växlande temperaturen och ljusförhållandena ute-inne som spelar spratt. Fikon är ett lövfällande träd. Det är viktigt att krukan står frostfritt och kallt, helst inte över plus fem grader, det viktiga är alltså att fikonträdet får en kall viloperiod över vintern, för annars kan den vakna lite då och då och börja bilda blad på konstiga tider.

Däremot kan jag inte förklara varför bara det ena fikonträdet gör så här. Jag kan bara spekulera att det kanske är olika kloner, ursprung alltså, på dessa två? Men så länge det ändå blir frukt så gör det väl inget?

Med vänlig hälsning Sylvia