Fikon, kastanj och mossa

Nahid

Hej Sylvia

Jag har 3 frågor:

1) Jag har ett fikonträd som har stått inne och börjar tappa blad, nu flyttad till solig plats på balkongen, vad kan jag göra för att det ska må bättre?

2) Har ett kastanjeträd på torpet i Norrtälje, den är cirka 2 meter . Är tyvärr malplacerad av förra ägaren och det kommer att ge mycket skugga över min rabatt om några år. Frågan är om jag kan flytta på det utan att det blir skadat?

3) Gräsmattan är full med mossa, det är cirka 6 hektar varav cirka hälften vi klipper regelbundet, hur kan vi förbättra den med tanke på ytan? Barrskog runtom.

Ha en trevlig sommar!

/Nahid

Odla Svarar: 

Hej

  1. Ditt fikon behöver kanske ny jord och gödsling senare?

  2. Är kastanjeträdet (hästkastanj, väl?) bara 2 meter så går det nog bra att flytta på det. Gör det på senhösten när det kastanjen tappat bladen.

  3. Gräsmattan ser ju fin ut! Den behöver ju inte vara helt mossfri, mossan är ju också grön. Men om ni vill bli av med mossan så kan ni göra så att gräset växer bra genom att kalka och gödsla gräset, då kan det självt konkurrera ut mossan. Det finns specialgödsel till gräs som även innehåller mossdödare. Fråga i plantbutiken!

Med vänlig hälsning Sylvia