Fikon från Italien

Ewa Löfgren

Hejsan!

Tog en skott av ett fikonträd i Italien (Verona) för ca 1,5 år sedan. Nu är plantan ca 1 meter hög och står just nu svalt ca 10 grader varmt. Hur ska jag sköta om denna planta som nu börja likna ett träd. Kommer det att bli några frukter på denna italienska planta? Tacksam för så mycket råd jag kan få.

MVH Ewa

Odla Svarar: 

Hej!

Oj, den har ju vuxit fort! Det är bra att den står svalt i övervintringen, så vill den ha det. Gärna ljust också.

Jag tror att det bästa är att fortsätta odla den i kruka som du övervintrar svalt, eftersom de sorter som kommer från Medelhavsområdet kan vara frostkänsliga.

Byt gärna jord och till större kruka nu på våren om det behövs. Använd gärna Medelhavsjord eller citrusjord. Och visst kan det bli fikon på den, men än så länge är den för ung.

Du kan frisera fikonträdet om den börjar bli för vidlyftig. Man beskär fikon när den är i vila, annars kan den blöda, så alltså någon gång under hösten/vintern när fikonplantan är klar med frukten och nya knoppar inte har kommit ännu. Gamla skott som burit frukt brukar bli kala, klipp ner dem till tre-fyra ögon. Långa skott på fikonplantan kan man toppa ner till hälften när de är unga och gröna på sensommaren. Eventuella döda eller skadade skott tas förstås alltid bort.

Vill man ha sin fikonplanta i trädform, som kanske är enklast för dig, så toppar man fikonplantan efter att den har nått den höjd man vill den. När nya skott kommer, toppas dessa vid två till fyra ögon. Det kommer ju nya skott hela tiden, dessa toppar man så man får en fin krona på fikonplantan. Skott och blad som kommer på stammen under kronan klipps bort.

Vill man hellre ha fikonplantan i buskform toppar man den 5-15 centimeter ovan jordytan och de nya skotten som kommer toppar man sedan hela tiden efter två till fyra ögon.

Med vänlig hälsning Sylvia