Få till vacker äng

Jenny

Hej

Jag funderar på att anlägga en sommaräng på en rätt så stor del av tomten och undrar om jag på samma ställe även kan anlägga en äng av vårblommande tulpaner?

Min förhoppning är så klart att jag först ska få ett färgsprakande hav av tulpaner tidigt på våren och sedan när dessa blommat klart ska sommarblommorna ta vid. Är det möjligt?

Bor i Umeå (zon 5) så våren är ju rätt så sen och kort här.

/Jenny

Odla Svarar: 

Hej

Visst kan du göra så, men tulpanblasten i ängen är förstås ingen höjdare och den måste ju stå kvar tills den vissnar om det ska bli en ny blomning nästa år.

Mitt förslag är istället att inte ha tulpanerna i själva ängen utan gör till exempel en bred rabatt i kanten på ängen, på den soligaste delen. "Bädda in" tulpanerna med en yvig perennväxt som flocknäva, Geranium x cantabrigiense eller "förädlad midsommarblomster", det vill säga praktnäva, Geranium x magnificum, så att eländet med den vissnande blasten döljs snabbt. Här hos Odla.nu säljs såväl flocknäva som praktnäva, kika gärna på dem i vår shop. Du kan se dem här: Odla.nuShop!

Tänk också på att välja tulpaner som kan blomma om, alla sorterna gör inte det. Läs mer här: Lite om tulpaner. Varför inte blanda in även narcisser som poetnarcisser och liknande, det blir väldigt fint!

Med vänlig hälsning Sylvia