Få bort nyponroshäck

Jessica

Hej

Jag bor i ett hus med en äldre trädgård. Det är ett kuperat landskap så gräsmattan slutar med en stenmurskant. I slutet på gräsmattan är det planterat en nyponroshäck. Denna häck har växt sig in på stora delar av gräsmattan samt vävt in sina rötter i stenmuren. Jag skulle vilja ta bort dessa taggiga buskar och ersätta dem med ett staket.

Hur får jag bort nyponrosorna? Gräva har jag försökt men det går inte eftersom rötterna slingrar sig långt in på gräsmattan och långt ner i muren.

/Jessica

Odla Svarar: 

Det är inte det lättaste att göra, nyponrosor har verkligen lååånga rötter! Men har du möjlighet att ta dit en minigrävare som drar bort så mycket det går av rosorna?

Sedan kan man släta ut jorden och lägga en tjock rotmatta över marken och mot muren där nyponroshäcken har vuxit och låta mattan ligga i några år. Visst kan det komma upp nyponrosskott på gräsmattan längre ut, men om man kör med gräsklipparen ofta, så bör den ju tröttna till slut. Under tiden kan du odla i en trä- eller murstenram på mattan om du vill och täcka mattan med något snyggt material.