Få bort kirskål

Björn

Finns det någon marktäckande växt, som kan hindra kirskål att växa och samtidigt tillåta redan befintliga tulpaner att bryta igenom?

Området ifråga är ett troligen tidigare stenparti i sluttning med stora stenar.

/Björn

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr finns det nog inget som rår på kirskålen så om det bara finns tulpaner och kanske en och annan stenpartiväxt här, så tycker jag att du ska göra en totalrenovering av området. Alltså, gräv upp hela rabatten så långt det finns kirskål, ta bort all kirskålen genom att sålla jorden noga, ta vara på tulpanlökarna och eventuella andra växter och ställ dem åt sidan.

När du har rensat noga så lägg tillbaka jorden eventuellt blandad med ny, bra jord. Bred ut en rotmatta och gör en ny plantering i gluggar som du tar hål i rotmattan för på lämpliga ställen. Täck rotmattan med något snyggt marktäckningsmaterial.

Tulpanlökarna kan du också peta ner igen men de behöver en egen grop som du först fodrar med rotmatta, fyller med bra lökväxtjord och sedan planterar tulpanerna i grupp i den. Du kan använda någon lägre perenn med yviga blad som marktäckare just där så att platsen inte står tom när tulpanerna har blommat färdigt.

Med vänlig hälsning Sylvia