Ett döende körsbärsträd

Mojtaba Torabzadeh

Hej! Vårat körsbärsträd håller på att torka. Det började med att några kvistar blev döda/torra och att trädet tappade många blad. Det finns långa grenar på trädet med t.ex bara ett enda blad på toppen. Vi har försökt med allt vi kan tänka på för att få träder friskt, men ingenting verkar fungera. Vi har vattnat den regelbundet och sprutat gift för insekter, men trädet verkar fortfarande hålla på att dö. Det finns två bifogade bilder på trädet. Vad tycker ni vi ska göra? Tacksam för svar.

Odla Svarar: 

Det är tyvärr svårt att bedöma tillståndet per bild, Det kan vara frostskada om trädet blommade när de kalla frostnätterna inträffade i våras. I så fall kan det bli bättre nästa vår. 

Men jag misstänker att trädet har drabbats av monilia, alltså gren- och blomtorka, men skulle behöva se trädet för att vara säker. Den här sjukdomen är mycket sortbunden, så odla inte de känsligaste sorterna som 'Kelleris 16', 'Skuggmorell' och liknande. 

Om det är möjligt så skär bort de angripna grenarna en bit in på frisk ved och testa om det kommer nya, friska skott nästa år. Annars är det lika bra att ta bort trädet och odla en annan, resistent sort. 

Sylvia