Dött fikonträd?

Ove Ovesson

Hej Har nu haft ett stort fikonträd i ca 2,5 år. På sommaren ute på balkongen och på vintern inne i lägenheten. Dock så satte jag ut trädet lite för tidigt i våras och det tappade alla bladen.

Sedan dess har det inte repat sig och ser livlöst ut. Står nu åter inomhus i lägenheten. Är det någon idé att placera det på en kallare plats så det får vila? Eller ska jag ha det kvar i lgh och ge det näring? Eller tror du det är helt kört? Kanske har "bränt ut" det då det inte fått nån vintervila senaste åren??

Tack på förhand! Ove

Odla Svarar: 

Hej!

Nu är ju den främsta frågan om ditt fikonträd lever eller inte. Har det haft några blad under sommaren eller har det varit helt torr?

Om fikonträdet inga blad har haft under sommaren, kan du testa på stammen. Krafsa med fingernagel eller en liten kniv lite på barken och kolla om det under barken är helt torrt, dött och brunt eller om det är levande, grönt ved där. Är det helt torrt och brunt så är nog fikonträdet död, tyvärr.

Om det däremot lever, kan du ta det till en sval vinterförvaring som "håller nollan", d v s inte blir kallare än 0 grader. Vattna då o då under vintern så att trädet inte blir helt uttorkat.

Med vänlig hälsning Sylvia