Dölja grannens enorma betongmur

Marie

Hejsan Sylvia! En nybörjare här. Vi bor i NV Skåne och har en underbar oas i vår trädgård, men det finns ett problem: grannens betongmur som är enorm, över 4 meter hög och minst 10 meter lång. Det blir mycket varmt där också på sommaren, vindstilla och +40 grader är inte ovanligt. Har du något förslag på hur man kan få det grönt och lummigt utan att förstöra deras mur? Har funderat på att spänna upp ett enormt nät med tillåtelse från grannen, och sedan plantera någon sorts slingerväxter kanske?Klätterhortensia? Pipranka? Humle? Bokharabinda? Finns det något som kan täcka ett så stort område? och det går gärna gå fort! på bild nr 1 ser man muren till höger, bild nr 2 är problemet!!

Odla Svarar: 

Anlita Dynamit-Harry?? :-)

Skämt åt sidan, men kan du t.ex. anlita någon att slamma muren vit, kanske med lite ytstruktur så den blir snyggare på din sida? Sedan låter du bygga en snygg, fast spaljé av liggande ribbor, så att det ger lite lägre intryck. Använd t.ex. 3x3 cm lärkribbor, de blir vackert silvergråa utan behandling och håller länge.

Sedan låter du bygga stora, djupa trälådor med liggande panel av lärkträ. Lådorna löper utmed muren och du planterar dem fulla av klätterrosor, vildvin, kaprifol, blåregn och/eller ev. silverregn så att de täcker en hel del av spaljén. Om du kan ta bort några rader med golvbrädor intill muren kan du så klart också plantera växterna direkt i jorden med en lägre träkant.

Mvh Sylvia!