Döda rosor?

Marie

Hej

Ingen av våra rabattrosor verkar ha klarat vintern trots uppkupning av jord, löv mm (zon 3 landsbygd). Vågar vi om några år plantera nya rosor på samma ställe eller ska vi satsa på helt andra växter som förhoppningsvis tål bistert klimat bättre, och i så fall vilka? Är Kanada-rosor tåligare än t ex Astrid Lindgren?

/Marie

Odla Svarar: 

Hej

Kanada-rosor är ofta Rosa rugosa-hybrider. Vresrosen Rosa rugosa är en mycket oöm ros som tål mycket, både bistert klimat och högre zoner, så satsa gärna på några Kanada-rosor.

Fast vänta lite till och se om inte dina rabattrosor ändå kommer. Håll dock koll på var de nya skotten kommer ifrån. Om de kommer under det så kallade förädlingsstället, så är de troligen vildskott och då är det bra att ta bort det.

Om du väljer att ta bort de rosorna du har så kan du plantera nya rosor till hösten, eller så kan du plantera krukodlade rosor nu under sommaren.

I väntan på att dina rosor ska visa om de är vid liv eller inte kan du odla sommarblommor i den rabatten, så att du inte behöver vara helt utan blomsterfägring. Så frön av snabbväxande sommarblommor eller plantera helt enkelt färdiga plantor av högre sommarblommor mellan och framför rosorna.

Med vänlig hälsning Sylvia