Död liguster?

Caroline

Hej. Förra våren planterade vi en rad med färdigvuxen vintergrön bredbladig liguster och två rader med samma växt, fast på kruka (30 cm hög). Ca 10 småplantor och 2 av de färdigvuxna plantorna ser ut att ha dött. Grenarna är mycket svagt gröna eller helt torra om man bryter dem, vi har ännu inte klippt häcken. Häcken stod i väldigt mycket vatten förra året så vi misstänker att det är det som orsakat skadan. Frågor: 1) kan vi på något sätt rädda de döda plantorna eller ska vi ha is i magen och hoppas att de tar sig nästa år? Kan man tillfälligt plantera om dem? 2) när ska vi klippa häcken, både de små och de stora. Jag har hört olika bud, vissa säger att vi ska vänta tills midsommar och vissa säger klipp nu. Tusen tack på förhand för svar!

Odla Svarar: 

Hej,

ligustern är en ganska känslig häckväxt, nu sa du inte vart du bort med den bredbladiga trivs inte över zon 2. Jag hade väntat och sett vad som hände med plantorna istället för att byta ut dem, jag hade inte planterat om dem då det stör plantorna ännu mer.

Själv klipper jag min liguster närsom jag tycker den behöver en putsning. Den bryter bra på gammal ved och brukar klara det mesta  beskärningsväg, jag hade deremot inte klippt de plantor som verkar döda.

//anna Theorin