Clivia

Agneta Jansson

Jag har en clivia som endast är några år gammal. Den är jättefin. Nu börjar det att komma knoppar men jag har även ett skott som är ca: två decimeter. Törs jag ta bort skottet utan riskera att den inte kommer att blomma ut ordentligt? Agneta

Odla Svarar: 

Hej!

Skottet som kommer intill moderplantan kan du ta bort när du byter jord till clivian. Men du bör inte störa växten just nu när den börjar blomma, utan vänta tills den har blommat färdigt. Då kan du byta jord och ev. till större kruka och lirka loss skottet med sina rötter och plantera den i en egen, mindre kruka om du vill. Men du måste inte ta bort skottet, den kan sitta kvar och med moderplantan bilda en allt större planta med åren.

Mönjeliljan som clivian kallas på svenska är en riktig trotjänare. Den är släkt med amaryllisen och uppför sig på ett snarliknande sätt men står med gröna blad året om. På våren skjuter en stängel med vackert mönjeröda klockor upp ur bladrosetten. Äldre plantor kan alltså ha flera stänglar och kan blomma under mycket lång tid, så mönjelilja är en växt väl värd att vårda.

Med vänlig hälsning Sylvia