Citronträd och olivträd!

Frida

Jag har tre stycken små citronträd som jag sått själv från kärnor. Dom är ungefär 2 år gamla nu och under sommaren har dom stått ute. Två av dom har några grenar som spretar väldigt långt ut åt sidorna och jag undrar om jag kan beskära dessa nu eller om jag ska vänta till våren?

Förra vintern hade jag dom inomhus i rumstemperatur men utan tilläggsljus och det klarade dom bra, men nu i vinter funderar jag på att skaffa tilläggsljus att hänga ovanför dom där dom står i fönstret.

Jag köpte även ett olivträd för någon månad sen men det torkade ut nästan direkt å bladen föll av så jag klippte av alla grenar och nu är det mest en stam kvar. Jag undrar om jag kan ta de avklippta grenarna ifrån citronträden när jag beskärt dom och "transplantera" på dom på olivträdsstammen? Har nämligen sett att man kan göra så men jag själv är långt ifrån expert på träd! Tacksam för svar! MVH Frida

Odla Svarar: 

Du kan korta in de långa spjuten som sticker ut ur citrusträdet. Gör du det på våren kan man kanske ha dem som sticklingar, men nu på hösten rotar de sig knappast.

Skaffa gärna en lysrörsarmatur med dagsljusrör, häng den ca 20-30 cm ovanför växterna. Låt lysa ca 14 t / dygn under dagtid med hjälp av timer.

Citron och oliv tillhör olika växtfamiljer, så de går inte att ympa ihop. Men finns det något grönt på olivsticklingarna, så kan du ju försöka rota dem i vatten och plantera sedan i egna krukor. Dock inte säkert att det lyckas nu på hösten. 

Läs mer om att övervintra växter här. 

Sylvia