Byta ut buskarna?

Maria

Hej

Snart 3:e våren/sommaren för min Malus Toringo och "snöbär" som jag då för 3 år sedan satte. Förra året såg dessa buskar så tråkiga ut och nu undrar jag om jag bör byta ut buskarna till något annat?

Malus toringo blommar ej, bladen skruvar sig? Min "snöbär" får ljusgröna och har bruna blad och få blommor/bär. Kring min Malus har jag "väv" och täckbark som man rekommenderade mig men undrar nu om jag ska ta bort detta om det hindrar tillväxten? Vad kan jag då plantera kring mina fyra Malus buskar?

Skall jag bara ha tålamod eller bör jag byta ut dem, vad skulle du då rekommendera? Min rosenkvitten verkar ett djur ätit upp. Schersminen som jag har längst ner i slänten (mer fukt och skugga) växer på bra. Olika typer av perenner växer jättebra på min baksida. Det är en sluttande slänt med mycket sol.

Med vänlig hälsning, Maria

Odla Svarar: 

Hej

Jag undrar vilken sorts väv du har runt buskarna? Kan den vara en sort som inte släpper in varken luft eller vatten? Då kan det vara så att buskarna helt enkelt är torra, vilket verkar också vara fallet med snöbäret, så pröva gärna att ta bort väven och barken. Den sistnämnda kan bilda att dra kväve ur jorden så att buskarna även lider av näringsbrist.

Efter att du tagit bort väven, ge buskarna rejält med ny, kraftig kompostjord eller kogödsel från säck och vattna väl. Vattna även under sommaren då slänten kanske vetter så att vattnet rinner undan snabbt. Du kan plantera en marktäckande perenn under buskarna så att de håller kvar fukten lite bättre. Liten flocknäva, Geranium x cantabrigiense, skulle kanske passa?

Med vänlig hälsning Sylvia