Byta ut all jord?

Jessica jönsson

Hej där! Har precis köpt hus med ganska stor tomt, ca 1200 kvm, och brinner för att sätta tänderna i detta. Har stort trädgårdsintresse men aldrig haft någonstans att göra av det och är därför inte så duktig. :).

Nu till min fråga. De som haft huset har inte varit där på ca 10 somrar och därför inte planterat något alls nästan. Det finns gott om enbuskar ( ser det ut som) och vissa barrträd på tomten, men det är allt.

Nu sade en vän till mig att jag måste byta ut ALL jord innan jag kan börja odla något alls :(. Stämmer detta? Det blir ju jätteprojekt, dyrt och bortforsling mm. Är jorden helt utarmad tror du eller kan man hjälpa upp det utan att byta ut allt?

Med vänlig hälsning, Jessica

Odla Svarar: 

Hej! Varför inte behålla de vackraste enarna och barrträden om det ser skapligt ut? Man kan t.ex. stamma upp gamla barrträd som är fula nertill men är snygga upptill.

Sedan bygger man rabatter lite i taget, skynda långsamt! Gör hellre en stor rabatt, kanske en upphöjd bädd, än många småplättar.

Odla gärna grönsaker i pallkragar med ny jord bara i dem.

Du behöver inte alls byta ut all jord, bara där du tar bort ett barrträd och vill göra en ny rabatt kan det vara berättigad att tillföra kompostjord och matjord, eftersom den gamla säkert är utsugen. Men du behöver inte ta bort den gamla om den inte uppenbarligen är sjuk på något sätt.

Låna några kloka böcker om hur man gör i en gammal trädgård. Och skaffa gärna också en nybörjarbok för att undvika fällor samt en tjock allmänbok där "allt" finns samlad på ett ställe.

Lycka till! Sylvia