Bruna tujor

Katarina Foss

Hej! Mina stora (2 m) 'Smaragd'-tujor planterade i 60 cm höga pallkragar i juli har blivit väldigt bruna vid stammarna under de senaste 2 veckorna medan jag var borta. Jag hade vattnat dem innan ordentligt (50-100 liter var en gång i veckan). Ska jag klippa det bruna? Finns det något jag kan göra förutom att vattna en gång till så de klarar sig? Väldigt tacksam för ett snabbt svar. MVH Katarina

Odla Svarar: 

Hej!

Tuja är mycket känslig för uttorkning, så jag tror att det kan vara just torkan under de 2 veckorna du var bortrest som skadat tujorna. En varm och torr sommar som den vi nu har haft gjorde inte saken bättre. Tuja får aldrig torka ut, så hellre vattna ofta och lite mindre än sällan och mycket. Detta är särskilt viktigt under etableringsfasen.

Men jordvolymen är också viktig. Det låter som för lite jord med 60 cm pallkragar om tujorna är 2 m höga. Jorden torkar ut snabbt i en pallkrage eftersom omgivningen inte håller kvar vattnet, vilket omgivande jorden kan göra om tujan är planterad direkt i marken.

Vattna nu ordentligt innan vintern kommer. Skydda också rötterna mot frost eftersom de står i pallkragar genom att ösa på massor med torra löv och granris e.d. Tujornas grenar bör skyddas mot vårvintersolen med säckväv eller vinterskyddsväv så fort vårvintersolen börjar lysa på dem, annars kan de bli ännu brunare om de drabbas av tjältorka.

Låt det bruna vara kvar till försommaren och kolla sedan om det går att bara skaka av, annars kan du klippa bort det, men lämna kvar det som är grönt.

Med vänlig hälsning Sylvia