Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Brännässla och tistlar

Hej!
Vår dotter och hennes sambo har köpt ett gammalt hus och tomten visar sig vara fullständigt översållad av brännässla och tistlar. Nu har dom en dotter som blir ett år till sommaren och naturligtvis kommer hon att göra illa sig på detta. Hur får man bäst bort detta ogräs? Vi försökte förra sommaren att handgripligen dra upp dem, men det kommer nya. Tomten är stor. Är enda lösningen att ta en jordfräs och riva upp hela gräsmattan eller är det brist på gödning, speciellt ämne, i så fall vilket?

Har försökt leta men kan inte finna något svar. Läste någonstans att man kan använda värme, värmepistol kanske. Dör roten bort då eller kommer det nya skott igen?

Tacksam för svar.
Ann-Sofie Blomquist

Odla Svarar: 

Det är inte lätt att bli av med dessa växter, de är nog de svåraste, i sällskap med kirskålen! Brännässlor och även tistel gynnas av stora mängder kväve och är ett tecken på övergödning. Så det kan vara det motsatta, alltså för mycket gödning. Om ni göder så välj preparat som inte innehåller kväve. Ett något originellt sätt vore att skaffa några getter! Till och med brännässlor och tistlar är delikatesser för en get. De kan få beta på gården och håller då landskapet öppet, dessutom ger de ju getmjölk att göra ost av om man vill. Och kan vara ett roligt sällskap för tösen om de tas som killingar och båda vänjer sig i varandra "från barnsben". Men en förutsättning är förstås att gården innehåller ett djurstall eller att getterna kan inackorderas hos en bonde över vintern och att ni fixar ett stängsel med 3 - 4 eltrådar.

Visst kan man försöka med ogräsbrännaren, men effekten brukar inte bli långvarig på grund av de djupa, långa rötterna i flera våningar.

Jag vill ogärna rekommendera ämnen som Roundup, men om inget annat hjälper, så... då kan man på våren, när växterna kommit fram, först ta bort allt med Roundup. Efter några veckor kan man plöja, jämna till och så nytt.

Sylvia