Blomoas inne

Susette Johansson

Hej.

Jag vet inte vem jag ska fråga men skulle vilja ha tips på blommor som kan stå inne i ett rum där det inte får så mycket ljus. Skulle vilja göra en oas av växter i mitt vardagsrum i nåt häftigt blombord. Susette

Odla Svarar: 

Hej!

Du kan göra en blomoas med hjälp av extrabelysning även inne i ett rum. Häng ett gäng vackra lysrörslampor över ett bord och arrangera sedan växterna. Blir säkert snyggt. Vackra lysrörslampor finns att köpa numera i välsorterade elaffärer, välj sedan gärna dagsljusrör. En timer underlättar, ha den inställd på 14 t / dygn, gärna dagtid.

Växter som klarar sig med mindre ljus är t.ex. garderobsblomma, svärmorstunga, monstera, dracena, gullranka, en grön peperomia och grönbladig benjaminfikus (de brokbladiga vill ha mer sol), lyktranka, hjärtan på tråd, kanske en brudorkidé, bergpalm, fredskalla, silverkalla, flera Philodendron-arter som kopparranka, klätterkalla och spadranka.

Men som sagd, nu på hösten och vintern är ljuset så dåligt att även de mest tåliga växterna behöver extraljus. Ett knep är också att stoppa in en del sidenväxter. Numera är t.ex. sidenorkidéerna så verklighetstrogna att man får känna efter innan man vet om den är äkta eller inte.

Med vänlig hälsning Sylvia