Blodlönn, forts

inger nilsson

Tack för svaret ang. sorkangrepp på blodlönn men...

... du nämner rönn och äpple och i svaret pratar du om "rönnens stam" etc. Nu var ju trädet en blodlönn, inte rönn! Går det fortfarande bra med rönn eller äpple som bryggor eller ska det vara ympkvistar från lönn/blodlönn?

Hälsningar Inger Nilsson

Odla Svarar: 

Ursäkta felläsningen! Var för uppe i att det gällde frukt och bär, eftersom det är mitt område. Men visst kan man även ympa lönn! Då ympar man naturligtvis med unga och böjliga grenar av lönn, eftersom lönn är kompatibel med lönn. Lövträd ympar man dock innan löven spricker, så beroende på hur långt norrut du bor kan det vara för sent så här års.

Dock är det ingen idé om stammen är ringbarkad hela vägen runt, och har varit det en längre tid. Transporten av näringsämnen upp i barken är då helt bruten, och trädets delar över det skadade området dör ju i så fall snabbt. Om trädet är helt ringbarkat och ovandelen ser döende ut eller det inte är realistiskt för dig att försöka en bryggympning kan du alltid kapa av trädet vid skadan och hoppas på att den tar sig igen så småningom. Något av det är värt att försöka!

Vänliga hälsningar, Carina