Blåregn som nästan dött under vintern

Peter Öhrström

Vi har ett blåregn som är ca 10 år och som vuxit och blommat fantastiskt genom åren. Vi har bara beskurit de delar som försökt ta sig in bakom gavelpanelen och har tänkt oss låta den fortsätt ut över vår pergola. Men i vår är den död - nästan. På några få ställen, lite slumpartat verkar det som, kommer nya skott, vilket vi tolkar som att den inte är helt död och att det i rötterna måste finnas något att bygga på. Det är svårt att beskära den och spara de gröna skotten eftersom det finns så mycket döda grenar däremellan.

Ska vi göra en kraftig beskärning av hela plantan och hoppas att den kommer tillbaka eller ska vi spara några grenar med skott på?

Peter

Odla Svarar: 

Försök i första hand lirka bort de ev. helt döda grenarna så det ser mer prydligt ut. Kolla genom att skrapa med nageln på grenen - är den torr och brun inuti är den död, annars inte.

Jag tror snarare den fick en frostskada, men den verkar ju inte vara död på långa vägar, det kommer ju nya skott lite varstans. Låt dessa nya skott vara kvar och gör ev. en sommarpincering (korta in) på de nya skotten till 2-3 ögon, kontinuerligt under sommaren.

Sylvia