Blåregn, från grenar med skott till plantering?

Henrik

Hejsan, har fått tag på ett gäng grenar med skott från en blåregnsbuske som för mig har väldigt högt personligt värde och nu är mitt mål att få fram en välmående buske av den. Fick tipset att klippa grenar med 5-6 skott och antingen sätta grenarna i vatten eller plantera i 50/50 jord/sand. Besitter växtlampan "Venso EcoSolutions Standard, 6W" om det är till någon hjälp under vintern? Samt finns det något gödningsmedel som är rekommenderat i tidigt skede? Har läst mig fram till att de gillar lite högre pH-värden och fann tips om att stoppa äggskal i jorden. Hade verkligen uppskattat lite skötselråd så som bevattning osv!! Stort tack på förhand! /H

Odla Svarar: 

Vintern är ju inte den mest ideala årstiden att starta sticklingar, utan det skulle vara våren. Men nu sitter du där med en näve sticklingar. 

Pröva båda sätten, går det så går det! Alltså, ta sticklingar och ha i vatten, ljust och inte för varmt. Ha med några videkvistar i samma vas, de innehåller rotningshormoner. 

Och så plantera några sticklingar i 50/50 jord/sand utmed krukkanten. Stoppa in krukan i en plastpåse och gör några lufthål. Ha krukan ljust på en fönsterbräda, gärna med växtlampan ovanför. 

Se sedan till att jorden aldrig torkar ut, men ge dem inga simlektioner heller. Lagom är bäst.

Ingen gödning nu innan de har gjort ordentligt med nya rötter och börjat bilda nya skott till förhoppningsvis våren. 

Du kan i o f sig läsa även Marias svar här på Odlas Forum: blåregnsticklingar 

Sylvia