Blandad häck - höjd

Camilla

Hej

Ställde en fråga tidigare som jag tacksamt fick svar på. "Blandad häck - tips".

Några följdfrågor har jag: jag kom fram till att jag ska växla mellan aronia och bärhäggmispel som grund, sedan sätta tre stycken fläder med jämna mellanrum och i början och slutet hassel. MEN, det var innan jag tittat på hur höga de blir, ville helst inte ha mer än 1,5 m möjligtvis 2 m. Av de växter jag valt är det endast aronia som håller sig under 2 m, de andra 3-5 m. Vad gör jag nu? Måste jag tänka om? Eller kan jag hålla höjden nere med klippning?

Eller finns det liknande växter med lägre höjd?

Med vänlig hälsning Camilla

Odla Svarar: 

Hej

Vitsen med blandad häck är ju oftast att man får varierande höljer, alltså den liknar mer ett buskage än en häck.

Om det inte är så du vill ha det, med buskar i olika höjder huller om buller, så kanske du får tänka om och välja buskar i så jämna höjder att de bildar en någorlunda jämn häck. Plantera då gärna varannan och inte i grupper. Jag minns inte om du skulle ha frukthäck eller bara buskar? Här finns lite av varje:

Inom 2 meter håller sig till exempel dessa: - Aronia 'Hugin' ('Elata' blir högre) - Berberis, exempelvis 'Rose Glow' - Rosenkvitten (olika sorter har olika höjd, kolla noga) - Vitbrokig kornell 'Ivory Halo' - Perukbuske 'Young Lady' och 'Grace' - Vårginst 'Allgold' med flera. Kolla höjden noga. - Deutzia hybrifa 'Monte Rose' - Silverbuske (men akta för rotskott) - häxal - bärhypericum - blåbärstry - smultronschersmin - svartplommon 'Cistena'

Det finns, som du ser, en hel del att välja bland.

Med vänlig hälsning Sylvia