Beskärning av mycket unga pilar

Johan Ericstam

Hej Sylvia Jag satte en rad pilar (grenar jag fick av en granne) med två meters mellanrum för två år sedan, som tagit sig ganska bra men har mest lite smågrenar och blad högst upp. Det är långa stänglar på 2-3 meter, men tanken är att det skulle kunna bli ungefär som en häck, inte högre en två meter.

Så skall jag bara beskära dom på den höjden och så kommer ny skott och grenar längre ner? Går det i så fall bra nu i januari?

Grannen visste inte och jag hittar ej svar på nätet. Hoppas Du kan ge nåt råd. Bästa hälsningar! Johan.

Odla Svarar: 

Hej!

Beskär dem rejält nere vid ca 20-30 cm ovan marken. Då kommer de att grena sig där och häcken blir tätare ändå nere. De nya skotten som kommer att växa upp under sommaren kan du sedan beskära igen, nu ca 40-50 cm ovan jord. Därefter fortsätter du så här tills du är nöjd med höjden, då klipper du där uppe för att hålla häcken lagom hög. Du kan behöva då o då ta bort gamla, grova grenar nertill så att det ska växa upp nya friska skott som ju är snyggare. Korta in de nya skotten som sägs ovan.

När häcken är några or och börjar bli väldig grov, kan du antingen ta bort den och starta om igen med nya pinnar eller klippa ner den till backen och låta nya skott växa upp från stubbarna. Pil tål nästan vilken behandling som helst!

Klipp den i mars-april och gödsla ev. med lite hönsgödsel om du vill att den ska växa snabbt.

Med vänlig hälsning Sylvia