Beskära kiwi - skörd

Camilla

Mina kiwi Jenny som klättrar på pelaren på balkongen har stått två år i kruka sedan jag köpte dem (2st) på plantskolan. De andra kiwi Jenny 2 st som står i hörnan är ett år gamla. Som du ser växer de fort och mycket på kort tid. Jag tycker att de är lagom stora som de är nu förutom att de ska gallras. Ska jag hålla efter med sekatören en gång i veckan eller är det bättre att beskära dem rejält? Kan jag beskära redan nu då de sätter knopp väldigt tidigt eller ska jag vänta tills knoppen är stora på våren?

Jag väntar på att få skörda eko kiwi då de är "självfertila", men de har ännu inte blommat. Kan min beskärning påverka eventuell skörd till hösten?

Tack på förhand.

/Camilla

Odla Svarar: 

Man måste inte beskära sina kiwi alls om man inte vill. Men för att få plats kan kiwin behöva gallras lite. Ta det dock försiktigt, annars klipper du bort knoppämnen. Gallring kan göras på sommaren eller hösten, aldrig på våren då kiwin blöder kraftigt.

De flesta kiwisorter som finns nu i handeln är enkönade, vilket betyder att man måste ha både han- och honranka för att få bär. Actinidia deliciosa ‘Jenny’ är dock en självfertil spontanmutation av sorten 'Hayward'. Den kiwin får inte så stora frukter men de kan bli många.